Ik ga in de artikel achter de hieronder vermelde link dieper in op de reden dat libertariers tegen een basisinkomen zijn.
https://deindividualist.wordpress.com/2015/08/10/het-basisinkomen-gratis-geld-voor-iedereen/
In het kort de voornaamste redenen:
1: Het is gebaseerd op agressie door de overheid. Het geld dat zij als "basisinkomen" garanderen, wordt namelijk eerst gestolen van de rechtmatige eigenaren van dat geld. De overheid heeft zelf immers geen geld. Dat moet zij eerst via belasting innen.
2: Het is economisch gezien desastreus op voornamelijk de lange termijn. En iets dat economisch desastreus zal zijn, zal dat ook zijn voor mensen die op de korte termijn wellicht baat zouden hebben bij een "basisinkomen." Het concept is dan ook verzonnen door mensen die zich laten leiden tot idealisme en wensdenken maar niet door enige vorm van (economisch) realisme.
3: Mensen hebben geen "recht" op een inkomen. Slecht op de mogelijkheid er een te bemachtigen door hun diensten in de markt aan te bieden. Binnen het libertarisme bestaan alleen negatieve rechten. Kort gezegd komt dit erop neer dat alleen rechten kunnen bestaan, die geen plichten aan anderen opleggen. Zo kan er geen recht op inkomen zijn omdat dit een plicht inhoudt voor anderen om de overheid hiervoor (via belasting) geld te overhandigen. Zo kan er geen recht zijn op voedsel, omdat dit de plicht inhoudt voor anderen om voedsel te produceren (wat bovendien ook geld kost). Zonder bakkers, slagers, boeren etc is een recht op voedsel immers volledig betekenisloos. Zo kan er geen recht zijn op zorg, omdat dit de plicht inhoudt voor anderen om opleidingen te volgen voor dokters, verpleegsters, chirurgen etc en een plicht om als zodanig een vak te bekleden. Immers, als er geen dokters, chirurgen etc zouden zijn, zou een ''recht" op zorg ook volledig betekenisloos zijn.
Een negatief recht is bijvoorbeeld vrijheid van meningsuiting, omdat niemand hier een plicht draagt om voor dat recht te zorgen. Je geeft immers je mening of je geeft het niet, dat ligt helemaal in je eigen macht. Een ander hoeft jou geen mening te "verschaffen".